Tuesday, July 03, 2007

Nepřineslo by to nic dobrého. Pokud Dutch nelhal, měly ty věci, ať už to bylo cokoliv, technologii, proti které vypadala americká armáda jako děti hrající si s kamínky a klacky. Mimozemšťané měli neviditelné maskovací obleky, energetická děla nebo příruční atomové bomby. Mohli si na Zemi dělat, co se jim zlíbí, a to nejlepší, co mohlo lidstvo dělat, bylo ignorovat je, sklonit se a čekat, až je to začne nudit a opět odletí.
Rozhodně je nechtěli rozzlobit. Lidé pro ně nebyli žádnými soupeři.
Jistě, Dutch s jedním bojoval, zabil ho a přežil -ale Dutch patřil k nejtvrdším exemplářům, jaké kdy lidská rasa vyprodukovala, a také měl pořádný kus štěstí. Philips si celý příběh několikrát vyslechl a věděl, jak si ho musí kvůli Durchově snižování vlastních schopností poopravit - a i tak mu bylo jasné, že Dutch měl štěstí.
Pokud by se vědcům dostaly do rukou některé věcičky z výstroje těch věcí, mohla být situace lepší, ale to se zatím nestalo a nevypadalo to, že by se to v blízké budoucnosti změnilo.
Když našli Dutche a vyslechli jeho zprávu, začal Philips se svým týmem studovat vše, co s tím mohlo nějak souviset. Zkoumali místní legendy, prohlíželi vše od postavení hvězd po zprávy o zmizení domácích mazlíčků, hledali cokoliv, co by je mohlo přivést na správnou stopu.
Objevili velké množství důkazů, dozvěděli se více o jejich zvycích a chování - ale nic o jejich technologii. Ti bastardi byli na své přístroje zřejmě velice opatrní - nezanechali nic, co by připomínalo kosmický ekvivalent pohozené plechovky od piva, a už vůbec nic významného.
Ale výzkum nebyl nijak urgentní. Monstra přilétala na Zem lovit lidi již po staletí, ale vždy tak činila v horkých, tropických krajích, v méně vyspělých zemích. Nikdy se neobjevila na nějakém důležitém místě.